Make your own free website on Tripod.com

Het Vaticaan

Het Vaticaan is met zijn 0,44 km˛ de kleinste soevereine staat ter wereld. De staat ontstond na het verdrag van Lateranen uit 1929, waarbij de grenzen werden vastgelegd, de soevereiniteit van de Heilige stoel werd erkend, de Kerk werd schadeloos gesteld voor het verlies van gronden en bepaald werd dat Rooms-katholicisme de staatsgodsdienst werd in Italië. Het huidige Vaticaanstad is een ommuurd complex van paleizen en tuinen. Het wordt gedomineerd door de koepel van de basiliek van Sint-Pieter, de grootste christelijke kerk. Noordelijk van de Sint-Pieter ligt het eigenlijke vaticaan, met de woon- en werkvertrekken van de paus. Basilica di San Giovanni (St-Jan in Lateranen), Basilica di San Paolo fuori le Mura en Basilica di Santa Maria Maggiore behoren ook tot het Vaticaan evenals Castel Gondolfo, het buitenverblijf van de Paus.

De Vaticaanse Musea bestaan uit het middeleeuws Apostolisch Paleis, de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse Apostolische bibliotheek en de musea zelf. De versieringen op het paleis en de aanpalende Sixtijnse kapel zijn een hoogtepunt uit de Renaissance. Fra Angelico, Perugino, Botticelli, Signorelli en Pinturicchio in de 15de en Raphael, Michelangelo, Giulio Romano, Perin del Vaga, Giorgio Vasari en Taddeo Zuccari in de 16de eeuw lieten hun meesterwerken achter op de muren. De eerste echte musea werden opgericht door de Pausen in de 18de eeuw, naar aanleiding van archeologische opgravingen in Rome en Latium. Het Pius-Clemens werd gesticht door Clemens XIV. Hij hervormde de logia van het Palzetto del Belvedere en plaatste er zijn privé-verzameling van marmeren beelden in, evenals zijn opvolger Julius II. Pius VI breide het museum uit. De Gallerie van Candelabra was een verdere uitbreiding van het museum.

De Chiaramonti en de Braccio Nuovo werden door Pius VII Chiaramonti gerealiseerd. De Galerij van de Inscripties bevat klassieke uitspraken, zowel heidense als Christelijke, die op de muren geschreven zijn. Onder Gregorius XVI kwamen er 3 nieuwe musea bij: Het Etruskisch, met artefacten van opgravingen uit het zuiden, het Egyptisch, dat standbeelden bevat die gevonden werden in Rome, maar die oorspronkelijk uit Egypte kwamen, en de Galerij van de tapijten, waar een reeks in Brussel geweven tapijten hangen, gemaakt naar schetsen van Raphael.